Tips til cybersikkerhed, når du rejser udenlands

De fleste har nok styr på at have et virusprogram derhjemme, som sikrer mod ubudne gæster på ens computer. Men hvordan skal man forholde sig i udlandet, når man bruger sine elektroniske apparater?

Det er i stigende grad blevet muligt at rejse udenlands igen, og det er til gode for både de, der trænger til en tiltrængt ferie samt de, der skal foretage udenlandsrejser med henblik på arbejde.

Men i en verden, hvor cyberkriminalitet bliver mere og mere udbredt er det også nødvendigt at man holder et øje på sikkerheden, både derhjemme, men især også når man er i udlandet og leder efter en lokal servicetjeneste eller et sted, hvor man spiller det bedste poker online.

Der er derfor nogle få, velvalgte råd, som du kan henholde dig til, når du rejser. Vi har samlet en række af dem her, således at du hurtigt kan forholde dig til, hvilke forholdsregler du bør tage ved en udlandsrejse, således at du ikke kompromitterer din cybersikkerhed.

Brug lukkede netværk

Deling af åbne netværk er simpelthen at invitere tyven inden for hos dig. Du skal altid kun bruge netværk, som du har fuld tillid til, ellers beder du næsten selv om det. Også hotellers åbne WiFi-netværk kan være udsat for kriminelles overvågning, så vi anbefaler, at du for eksempel bruger internet deling fra din telefon. Dette kan selvfølgelig blive meget dyrt, så sørg for at du er godt dækket ind fra din udbyder med WiFi i udlandet.

Lad være at låne andre menneskers udstyr – med mindre du har fuld tiltro til dem!

Hvis du anvender eller låner IT-udstyr af andre, så skal du være mere end 100 % sikker på, at det er folk, som du kan stole på – eller som selv hæfter for eventuelt misbrug, der er foretaget via deres computer. Hvis du alligevel ender med at låne udstyr, så sørg endelig for, at eventuelle passwords og logins ikke bliver lagret på deres computer. Afvis altid tilbud fra Windows om at huske dit password, hvis du bliver spurgt.

Lån heller ikke dit eget udstyr ud!

Det gælder også den anden vej. Hvis du låner dit udstyr ud til andre, så vil det i næsten alle tilfælde være dig selv, der hæfter for eventuelt misbrug, og hvis du for eksempel repræsenterer en statslig instans, så vil det også være strafbart at låne ud til uvedkommende. Hvis det i yderste konsekvens bliver uundgåeligt, så giv kun låneren mulighed for at anvende dit udstyr i inkognito-mode, eller sørg for hele tiden at være til stede, mens udstyret bliver brugt.

Det kan sagtens virke som det nemmeste lige at sætte sin egen computer til, hvis andre har problemer med en præsentation, men i sidste ende, så er det deres problem – ikke dit.

Hav dit udstyr under opsyn

Med moderne teknologi er det blevet muligt at tilrane sig information fra andres computer blot ved at komme i nærheden af dem. Hold derfor øje med, at du ikke har nysgerrige typer snusende rundt om din computer.

Konklusion:

Almindelig sund fornuft kommer man langt med, og det gælder også her. Hvis du sørger for at holde dit eget udstyr fra andre, så er du nået vidt i forhold til cybersikkerhed

Indlægs forfatter: skribent

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *